Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 

Соопштение за медиумите

ММДЧП и АМКЧП го зголемија фондот за финансирање на проекти за човековите права на Македонците во Албанија

28 април, 2015

Read this page in English

Print this page

Macedonian classes Македонското меѓународно движење за човекови права и Австралиско-македонскиот комитет за човекови права со задоволство известуваат дека уште еднаш го зголемија фондот за финансирање на од ММДЧП и АМКЧП спонзорираните школи за македонски јазик во Албанија и за телевизијата на македонски јазик во Корча, Албанија. Албанската влада оневозможува пристап на македонското малцинство до медиумите и упатува закани до македонските учители и ученици кои што ги посетуваат приватните школи. И покрај тоа, Македонците не се заплашени и ги интензивираат барањата за остварување на своите права.

Џорџ Атанасоски, долгогодишен поддржувач на иницијативите за човекови права на Македонците и претседател на Македонската Алијанса, вели: "Повеќе од две децении имам работено со ММДЧП и АМКЧП за финансирање на проекти од клучно значење за човековите права за угнетените Македонците во Албанија, Бугарија и Грција. Ги повикувам сите Македонци ширум светот уште денес да се приклучат на кампањата 'По еден долар на ден' и со тоа да ја дадат својата поддршка. Многу македонските поединци, бизниси и организации веќе се приклучија на оваа кампања издвојувајќи по еден долар на ден, 10 долари на ден, па дури и со суми поголеми од 100 долари на ден. Нашето време е сега. Поддржете ја борбата за човекови права на Македонците".

Нашето време е СЕГА. Помогнете. Донирајте. Вклучете се уште денес во акцијата
По еден долар на ден за ММДЧП или во Фонд на АМКЧП за поддршка на македонските малцинства.

###

Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) активно работи на полето на човекови и национални права на Македонците и другите обесправени народи од своето основање во 1986 година. За повеќе информации:
www.mhrmi.org, twitter.com/mhrmi, facebook, info@mhrmi.org, 1-416-850-7125.

Основан во 1984 година, Австралиско-македонскиот комитет за човекови права (АМКЧП) е невладина организација која се залага за информирање на влади, меѓународни институции и пошироката јавност / заедници за борбата против дискриминацијата и промовирање на основните човекови права. Нашиот стремеж е да се осигура дека македонските заедници како и другите исклучени групи низ целиот свет се признати, почитувани и уживат во правичен третман. За повеќе информации, посетете ја
www.macedonianhr.org.au, или контактирајте со АМКЧП на info@macedonianhr.org.au или на телефон +61 3 9329 8960.

 
Join Us Videos Follow Us

ACT NOW and SHARE

Macedonian newspaper
in Albania

Proudly supported by MHRMI

MHRMI needs your support

Can you spare a dollar a day for Macedonian human rights?
The Macedonian human rights movement in all parts of Macedonia is stronger and showing more potential than ever, but we need your help to continue our progress. Get involved. Volunteer. Donate. Join the MHRMI Dollar a Day fund and make a difference.

You can make a difference for Macedonians struggling to achieve their human rights. Please do it today. Thank you for your support.

Search the Web
Search the MHRMI Archives
 
© 1997-2018 Macedonian Human Rights Movement International - All Rights Reserved.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting