Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
 
 
February 8, 2018
MHRMI Suing the Governments of Macedonia and Greece for Their Part in Changing Macedonia's Name
ММДЧП ќе поднесе тужби против владите на Република Македонија и Република Грција за нивниот дел во промена на името на Македонија

January 26, 2018
The Zaev-Tsipras Meeting in Davos: Zaev Once Again Puts on Display His Contempt for Macedonia’s Name, Identity and History
Средба помеѓу Заев и Ципрас во Давос: Заев повторно го покажува својот презир кон името, идентитетот и историјата на Македонија

January 22, 2018
MHRMI Demands Apology from Facebook for Participating in Anti-Macedonian Hate
ММДЧП бара извинување од Фејсбук за учество во ширењето на антимакедонска омраза

January 13, 2018
European Free Alliance Joins MHRMI's Call to End the Anti-Macedonian Name Negotiations
Европската слободна алијанса се приклучи на повикот на ММДЧП за прекинување на антиимакедонските преговори за името

January 12, 2018
MHRMI Condemns the Adoption of the Unconstitutional Law on Languages, Demands that President Ivanov Oppose It
ММДЧП го осудува усвојувањето на неуставниот Закон за јазици и бара реакција од претседателот Иванов

January 3, 2018
End the Anti-Macedonian Name Negotiations Now - The Latest Our Name Is Macedonia Billboards Go Up Throughout Macedonia
Прекинете ги веднаш антимакедонските преговори за името - Нови билборди „Нашето име е Македонија“ се поставени низ цела Македонија

December 18, 2017
The Guardian newspaper fails to challenge the misinformation and false assertions disseminated by Radmila Sekerinska
Весникот „Гардијан“ не ги оспорува неточните информации и лажните тврдења на Радмила Шекеринска

November 28, 2017
MHRMI Demands Implementation of its Solution to the Anti-Macedonian Name Dispute
ММДЧП бара имплементација на нивното решение за анти-македонското прашање за името

October 31, 2017
The Republican Party Has Hung Macedonia Out to Dry
Републиканската партија ја остави Македонија на цедило

October 28, 2017
Free Democratic Elections or a Continuation of the American-Led Coup of Macedonia?
Слободни демократски избори или продолжение на државниот удар под водство на САД?

October 6, 2017
United Macedonians: Name Negotiations with Greece Threatens Macedonia’s Survival
Преговорите за името со Грција се закана за опстанокот на Македонија

September 22, 2017
World Macedonian Congress – Canada congratulates MHRMI on a successful launch of the “OUR NAME IS MACEDONIA" campaign
СМК - Канада му честита на ММДЧП за успешното лансирање на кампањата „НАШЕТО ИМЕ Е МАКЕДОНИЈА"

September 21, 2017
MHRMI Launches New OUR NAME IS MACEDONIA Campaign With Billboards Throughout Macedonia. END THE NAME NEGOTIATIONS NOW!
ММДЧП започна нова кампања, „Нашето име е Македонија“, со билборди во Македонија. ВЕДНАШ ПРЕКИНЕТЕ ГИ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ИМЕТО!

September 8, 2017
MHRMI Condemns Macedonia's Treasonous Government on Macedonia's Independence Day
ММДЧП ја осудува македонската предавничка Влада, на Денот на независноста на Македонија

August 22, 2017
My Ethnicity is Under Attack
Мојата етничка припадност е нападната

July 29, 2017
Macedonian Human Rights Organizations Condemn the So-Called Macedonia/Bulgaria “Good Neighbourliness” Agreement
Организациите за човекови права на Македонците го осудуваат т.н. „Договор за добрососедство" помеѓу Македонија и Бугарија

June 26, 2017
UN Envoy Nimetz to MHRMI: “Off the record – If I were Macedonian, I would not negotiate my name”
Претставникот на ОН Нимиц до ММДЧП: „Неофицијално - ако бев Македонец, не би преговарал за моето име"

May 28, 2017
The Game of Macedonia
Играта „Македонија“

May 25, 2017
MHRMI Meets with Canadian Ambassador to Macedonia, Calls for End to Double-Standard for Macedonia
ММДЧП се сретна со канадскиот амбасадор во Македонија и побара да се прекине со двојните стандарди за Македонија

May 15, 2017
MHRMI Calls on Macedonia's Caretaker Government to Deny Appointments by the SDSM/DUI Coalition, Announce Date for New Elections
ММДЧП бара привремената влада на Македонија да спречи формирање на коалиција СДСМ/ДУИ и да објави датум за нови избори

April 25, 2017
Why is Donald Trump Allowing the Obama/Hillary Macedonia Policy to Wreak Havoc?
Зошто Доналд Трамп дозволува политиката на Обама и Хилари за Македонија да создава хаос?

April 20, 2017
MHRMI Meets with Global Affairs Canada – Calls on Foreign Minister to Retract Macedonia Statement, Support Macedonia’s Sovereignty
ММДЧП се сретна со Департментот за дипломатски односи на Канада - Побарано е Министерката за надворешни работи да ја повлече својата изјава за Македонија и да даде поддршка на суверенитетот на Република Македонија

March 22, 2017
How the West Was Lost... Thankfully for Macedonia
Како Западот се изгуби... За среќа за Македонија

March 16, 2017
MHRMI Meets With US State Department – Calls For Condemnation of Tirana Platform, End to US Foreign Interference
ММДЧП се сретна со американскиот Стејт департмент – Побарана е осуда за Тиранската платформа и крај на мешањето од страна на САД

March 4, 2017
MHRMI Applauds Macedonians for Defending Macedonia and Rejecting Tirana Platform – Reiterates Call to End the Name Negotiations
ММДЧП им честита на Македонците за одбраната на Македонија и за неприфаќањето на Тиранската платформа – И повторно апелира да се стави крај на преговорите за името

February 27, 2017
MHRMI Published in The Hill Times: Toronto Mayor Must Denounce, Reprimand Anti-Macedonian Councillor Jim Karygiannis
Написот на ММДЧП „Градоначалникот на Торонто мора да го осуди анти-македонскиот советник Џим Каријанис.“ објавен во Хил Тајмс, најеминентното канадско списание за политика

February 17, 2017
MHRMI Condemns the European Parliament's Resolution Claiming that Macedonians are "Bulgarian"
ММДЧП ја осудува Резолуцијата на Европскиот парламент со која што се вели дека Македонците се „Бугари"

February 8, 2017
US Congressman Calls for Partition of Macedonia – MHRMI Demands his Resignation and Reprimand, Calls for Support for Macedonia from President Trump
Американски конгресмен бара поделба на Македонија - ММДЧП бара негова оставка и го повика претседателот Трамп да даде поддршка за Македонија

January 21, 2017
Human Rights Watch Declines to Denounce Name Negotiations as Attack on Macedonia’s Most Basic of Rights
Хјуман Рајтс Воч одбива да ги идентификува преговорите за името како напад врз најосновните права на Македонија

December 15, 2016
MHRMI Defends the Existence of the Macedonian Nation – Yes, It’s the Year 2016
ММДЧП го брани постоењето на македонската нација - Да, сега сме 2016-та година

December 2, 2016
Exchange in The Hill on Podesta's use of "fyrom" instead of Macedonia
Преписка во „Хил“ околу Џон Подеста и употребата на кратенката БЈРМ наместо Македонија

November 21, 2016
Victims of lesser-known forms of racism face an uphill battle
Жртвите на помалку познати форми на расизам се соочуваат со тешки битки

November 17, 2016
MHRMI Meets with US State Department Officials, Calls on US to Support Macedonia's Name, Macedonian Minority Rights, and to End its Interference in Macedonian Politics
ММДЧП одржа средба со американскиот Стејт Депатмент на која што побараа од САД да дадат поддршка за македонското име, за правата на македонските малцинства и да не се мешаат во македонската политика

October 27, 2016
MHRMI Condemns Greece’s Blacklisting of Macedonians as MHRMI Activist is Denied Entry into Greece
ММДЧП со осуда за забраната за влез во Грција на свој активист и за грчката „црна листа“ за Македонци

October 21, 2016
MHRMI Meets with UN Special Envoy Matthew Nimetz, Calls for his Resignation and an End to the Macedonia Name Negotiations
ММДЧП се сретна со специјалниот претставник на ОН Метју Нимиц и од него побара да си поднесе оставка и да прогласи крај на преговорите за името на Македонија

September 29, 2016
Greece – The Republic of Irrelevance
Грција – Република Ирелевантија

September 14, 2016
MHRMI Demands the Return of Original Macedonian Names in Greece
ММДЧП бара враќање на оригиналните македонски имиња во Грција

September 8, 2016
25th Anniversary of Macedonia's Independence – MHRMI Demands Respect for Macedonia's Name
25-годишнина од македонската независност – ММДЧП бара почит за македонското име

September 1, 2016
International Paralympic Committee - Show That you Respect Macedonia's Name
Меѓународен Параолимписки Комитет, покажете дека го почитувате името на Македонија

August 12, 2016
MHRMI and AMHRC Demand an Apology from the IOC for Disrespecting Macedonia
ММДЧП и АМКЧП бараат од Меѓународниот Олимписки Комитет јавно извинување заради непочитувањето кон Македонија

August 8, 2016
MHRMI President Bill Nicholov published in The Hill, America's leading political newspaper - Change US misguided policy in Macedonia
Во водечкиот американски политички весник The Hill објавена е статија од претседателот на ММДЧП Бил Николов – Корегирајте ја погрешната политика на САД во Македонија

July 26, 2016
Make America Respected Again
Потрудете се повторно од Америка да направите респектирана држава

July 13, 2016
MHRMI Calls for the Removal of all Diplomats Who Refuse to Use Macedonia's Name
ММДЧП бара протерување од државата на сите дипломати кои што одбиваат да го употребуваат уставното име на Македонија

July 4, 2016
MHRMI Calls on Macedonian Athletes to Refuse to Walk in Behind Letter “F” for “FYROM” at Rio Olympics
ММДЧП бара од македонските спортисти да одбијат да дефилираат на Олимпијадата во Рио позади буквата „Ф“

June 24, 2016
Despite Complaints, Facebook Allows Anti-Macedonian Hate Speech on Macedonian Pages
И покрај забелешките, Фејсбук сепак дозволува антимакедонски говор на омраза на македонските страници

June 22, 2016
MHRMI Appeals for Calm, and Common Sense, in the Republic of Macedonia
ММДЧП повикува на смиреност и здрав разум во Република Македонија

June 15, 2016
Macedonia, Cut Your American Puppet Master's Strings
Македонијо, скини ги конците од рацете на американскиот „господар на марионети“

March 27, 2016
Apply London Mayor's Anti-EU, US Arguments to Macedonia Name Dispute and It Would Be Over
Ако се прифатат аргументите на градоначалникот на Лондон против ЕУ и САД, спорот со името би бил завршен

March 9, 2016
Macedonian Minority Newspaper in Bulgaria Thanks MHRMI and AMHRC for Crucial Support
Весникот на македонското малцинство во Бугарија се заблагодарува на ММДЧП и АМКЧП за значајната поддршка

January 29, 2016
MHRMI Responds to Toronto Star's Pro-Greek Revisionist History
Реакција од ММДЧП за прогрчката „ревизионистичка историја“ објавена во Торонто Стар

January 19, 2016
Another Macedonian Newspaper in Albania Revived Due to Funding from MHRMI and AMHRC
Продолжи со работа уште еден македонски весник во Албанија, финансиран од ММДЧП и АМКЧП

October 5, 2015
Canada Can, and Must, End the Macedonia/Greece Name Dispute
Канада може, а и мора, да стави крај на спорот со името меѓу Македонија и Грција

September 10, 2015
Macedonian minority newspaper "Prespa" revived in Albania due to funding from MHRMI and AMHRC
Обновен весникот на македонското малцинство во Албанија

August 8, 2015
A Successful Macedonian Scholarly Conference Held in Lerin
Во Лерин успешно се одржа македонска научна конференција

April 28, 2015
MHRMI and AMHRC Increase Funding for Macedonian Human Rights Projects in Albania
ММДЧП и АМКЧП го зголемија фондот за финансирање на проекти за човековите права на Македонците во Албанија

April 9, 2015
MHRMI and AMHRC Increase Funding for Macedonian Newspapers in Bulgaria and Greece
ММДЧП и АМКЧП го зголемија фондот за финансирање на македонски весници во Бугарија и Грција

February 12, 2015
Can you spare a dollar a day for Macedonian human rights?
Можете ли да одвоите по еден долар на ден за човековите права на Македонците?

December 15, 2014
North American Museums Perpetuate Myth of Greek Ethnic Continuity
Северноамерикански музеи го овековечуваат митот за грчки етнички континуитет

May 8, 2014
MHRMI and AMHRC Increase Funding for Macedonian Language Classes in Albania
ММДЧП и АМКЧП ќе го зголемат фондот за организирање настава на македонски јазик во Албанија

April 25, 2014
How do you want to help achieve human rights for oppressed Macedonians?
Како сакате да помогнете во битката за остварување на човековите права на угнетените Македонци?

February 12, 2014
When Will Macedonia Be Allowed to Compete in the Olympics?
Кога на Македонија ќе и биде дозволено да учествува на Олимпијада?

January 31, 2014
MHRMI Condemns Greece’s Harassment of Human Rights Defender Panayote Dimitras
ММДЧП го осудува малтретирањето на борецот за човекови права Панајот Димитрас од страна на Грција

January 22, 2014
Does the U.S. Ever Get its Foreign Policy Right?
Дали САД некогаш постапиле исправно во нивната надворешна политика?

December 10, 2013
International Human Rights Day and the "Celebrations" of the Council of Europe
Меѓународниот ден за човекови права и “прославите” на Советот на Европа

November 21, 2013
MHRMI Meets with Macedonian Foreign Minister Nikola Poposki, Reiterates Demand that Macedonia End Name Negotiations
ММДЧП се сретна со македонскиот министер за надворешни работи Никола Попоски и го повтори барањето Македонија да ги прекине преговорите за името

November 18, 2013
The United Nations - Spreading Hypocrisy Throughout the World
Обединетите нации - Ширење лицемерие низ светот

April 26, 2013
AMHRC, MHRMI and Vinozhito Condemn the US State Department’s Negation of the Macedonian Minority in Greece
ММДЧП, АМКЧП и Виножито со осуда за американскиот Стејт департмент заради негирањето на македонското национално малцинство во Грција

April 24, 2013
MHRMI and AMHRC Applaud the Macedonians in Greece and Bulgaria for Demanding Equitable Treatment for the Republic of Macedonia by the European Parliament
ММДЧП и АМКЧП со поддршка за Македонците во Грција и Бугарија во барањето за рамноправен третман за Република Македонија од страна на Европскиот парламент

April 21, 2013
MHRMI Meets with Macedonian President Ivanov, Reiterates Demand that Macedonia End Name Negotiations
ММДЧП се сретна со македонскиот претседател Иванов, повторувајќи го барањето Македонија да ги прекине преговорите за името

April 17, 2013
ACT NOW: Contact your Member of Congress to Denounce the Name Negotiations!
Вклучете се и вие во акција: Побарајте од вашиот член во Конгресот да ги осуди преговорите за името!

April 16, 2013
MHRMI and AMHRC Call on Nimetz to Resign Post and to Denounce Name Negotiations
ММДЧП и АМКЧП бараат од Метју Нимиц да поднесе оставка и да ги осуди преговорите за името

April 10, 2013
MHRMI and AMHRC Congratulate Nova Zora on its Third Anniversary
ММДЧП и АМКЧП со честитки за тригодишнината од излегувањето на весникот „Нова Зора“

April 4, 2013
MHRMI and AMHRC Applaud the Mayor of Ovcharani's Demand that Macedonian be an Official Language in Greece
ММДЧП и АМКЧП го поздравуваат барањето на градоначалникот на Овчарани за прогласување на македонскиот јазик како службен јазик во Грција

April 3, 2013
MHRMI and ARCAM Gala Banquet on June 1, 2013 in Toronto
Гала банкет на ММДЧП и ЗДБЕМ, на 1 јуни 2013 година во Торонто

March 19, 2013
MHRMI and AMHRC Call for the Reinstatement of All Original Macedonian Names in Mala Prespa and Golo Brdo
ММДЧП и АМКЧП бараат враќање на сите оригинални македонски имиња на населените места во Мала Преспа и Голо Брдо

November 20, 2012
MHRMI and AMHRC strongly condemn racist slur by EU Ambassador
ММДЧП и АМКЧП најостро ја осудуваат расистичката клевета од страна на амбасадорот на ЕУ

October 20, 2012
MHRMI and AMHRC Increase Funding for Macedonian Language Classes in Solun, Aegean Macedonia
ММДЧП и АМКЧП го зголемија фондот од кој што се финансира одржувањето на часови за Македонски јазик во Солун, Егејска Македонија

October 10, 2012
MHRMI Met with Canadian Foreign Affairs, Called on Canada to Denounce Name Negotiations
ММДЧП оствари средба со канадските министерства за надворешни работи, побара од Канада да ги осуди преговорите за името

September 21, 2012
MHRMI Human Rights Night on September 29 in Toronto

August 15, 2012
Bulgarian Anti-Macedonian Bigotry from an EU MP

August 7, 2012
Information for Macedonians Travelling to Greece

July 30, 2012
AMHRC/MHRMI/Vinozhito Doubly Question The Appointment Of A 'Crusading' EU Special Representative For Human Rights

July 7, 2012
Would the United States ever entertain the idea of changing its name?

February 15, 2012
UN Expert Recommends Bulgaria Recognise Its Macedonian Minority
Експерт на ООН и’ препорачува на Бугарија да го признае своето македонско малцинство

December 5, 2011
Hague Judgement Reinforces Need for Macedonia to End Shameful Name Negotiations
Пресудата од Хаг ја зацврсти потребата за Македонија да ги прекине срамните преговори за името

November 22, 2011
Show your support for Macedonian Human Rights. Silence is NOT an option!
Дајте и' поддршка на борбата за човекови права на Македонците. Молчењето не е решение!

October 6, 2011
MHRMI and AMHRC denounce Albania's denial of Macedonian identity during its Census
ММДЧП и АМКЧП го осудуваат негирањето на македонскиот идентитет од страна на Албанија при спроведување на пописот

September 8, 2011
MHRMI and AMHRC Reiterate Demand That Macedonia End Name Negotiations
ММДЧП и АМКЧП повторно бараат Македонија да ги прекине преговорите за името

July 25, 2011
OMO „Ilinden" - PIRIN, AMHRC and MHRMI Condemn Bulgarian Census „Results"
ОМО „Илинден" - ПИРИН, АМКЧП и ММДЧП ги осудуваат „резултатите" од бугарскиот попис

July 19, 2011
MHRMI and AMHRC Denounce Clinton's Demands that Macedonia "Solve" the Name Dispute
ММДЧП и АМКЧП бараат од Клинтон да се откаже од изјавата дека Македонија треба да го "реши" проблемот со името

July 7, 2011
OMO „Ilinden" - PIRIN, AMHRC, MHRMI Welcome Visit of United Nations Independent Expert on Minority Issues to Bulgaria
ОМО „Илинден" - ПИРИН, АМКЧП и ММДЧП ја поздравуваат посетата на Бугарија од страна на независниот експерт за малцински прашања во Обединетите нации

May 11, 2011
Macedonians Demand Resignation of Liberal MP Jim Karygiannis
Македонците бараат оставка од пратеникот на Либералите, Џим Каригианис
Reuters
Marketwire
Real Clear Politics

May 4, 2011
One Year of NOVA ZORA
Една година НОВА ЗОРА
NOVA ZORA

March 8, 2011
Action Alert: MHRMI Demands Immediate Resignation of Racist Liberal MP Jim Karygiannis
Повик за акција: ММДЧП бара итна оставка од расистичкиот пратеник на Либералите, Џим Каригианис

March 5, 2011
MHRMI and AMHRC Demand a Macedonian Government that Will Defend Macedonia's Interests
ММДЧП и АМКЧП бараат од македонската влада да ги брани интересите на Република Македонија

January 18, 2011
MHRMI and AMHRC Condemn Macedonian Government's Continued Participation in Name Negotiations
ММДЧП и АМКЧП ја осудуваат македонската влада заради продолжување на преговорите за името

December 23, 2010
Our Name is Macedonia Campaign Gains Momentum

December 10, 2010
Macedonians in Albania Demand End to Discrimination

October 11, 2010
American and European Union Foreign Policy Fails Macedonia

August 19, 2010
Macedonians Demand End to Name Negotiations
Македонците бараат прекин на преговорите за името

July 7, 2010
MHRMI and AMHRC Launch Ad Campaign Demanding End to Name Negotiations
ММДЧП и АМКЧП започнуваат со кампања за прекин на преговорите за името

May 10, 2010
MHRMI/AMHRC Condemn Bulgarian Foreign Minister’s statement that no Macedonian minority exists in Bulgaria

May 7, 2010
MHRMI/AMHRC Welcomes the Launch of the 'Nova Zora' Newspaper in Greece

April 30, 2010
MHRMI and AMHRC Statement in Response to Misinformation Regarding the So-Called "Decision" to Return Greek Citizenship to Macedonians from Greece

April 29, 2010
MHRMI and AMHRC Call on Macedonia to Immediately Cease Name Negotiations

April 28, 2010
Bulgaria Reverts to Past Totalitarian Practices and Bans Macedonian and US Citizens from Attending Macedonian Commemorations

April 23, 2010
AMHRC/MHRMI to Launch Campaign for Legal Action Against the Greek State to Restore Citizenship and Property Rights to Macedonians from Greece
АМКЧП/ММДЧП ќе отпочнат со кампања за поднесување на тужби против Грција за повраток на одземените државјанства и имоти на Македонците од Грција

March 15, 2010
MHRMI Human Rights Fundraiser
Донаторска вечер на ММДЧП

March 12, 2010
Statement of EFA-Rainbow, AMHRC and MHRMI on the 2010 State Department Report on Human Rights Practices in Greece
Соопштение на ЕСА-Виножито, AMHRC и MHRMI во врска со извештајот на Стејт департментот од 2010 година за човековите права во Грција

February 14, 2010
MHRMI and AMHRC Condemn Albania's State-Sponsored Discrimination Against Macedonians, Announce Funding for Macedonian Language Classes

December 23, 2009
MHRMI and AMHRC Condemn Greece's Continued Blacklisting of Ethnic Macedonians
АМКЧП и ММДЧП го осудуваат продолжувањето на праксата етнички Македонци да се ставаат на црни листи

December 17, 2009
MHRMI and United Macedonians Contribute to Canadian Museum for Human Rights
ММДЧП и “Обединети Македонци“ го дадоа својот придонес за канадскиот музеј за човекови права

December 7, 2009
AMHRC/MHRMI Condemn European Betrayal of OMO "Ilinden" - PIRIN
АМКЧП и ММДЧП го осудуваат предавството од страна на Европа во однос на ОМО "Илинден" - ПИРИН

November 23, 2009
MHRMI Condemns Latest Greek Tactic in Name Dispute with Macedonia
ММДЧП ја осудува најновата грчка маневра во спорот околу името со Македонија

November 15, 2009
AMRHC/MHRMI Congratulate EFA – Rainbow/Vinozhito On the Opening of Voden Office
АМКЧП и ММДЧП им честитаат на ЕСА-Виножито за отворањето на канцеларија во Воден

October 12, 2009
MHRMI Information Forum with Special Guests from Greek Helsinki Monitor and Minority Rights Group - Greece
Информативен форум на ММДЧП со специјални гости од Грчкиот хелсиншки монитор и Групата за малцински права во Грција

September 25, 2009
Yet Another UN Body Recommends that Greece Recognize the Rights of its Macedonian Minority
Уште едно тело на ОН препорачува прифаќање на правата на македонското малцинство од страна на Грција

September 14, 2009
AMHRC and MHRMI Express Full Support for OMO "Ilinden" - PIRIN Protests in Strasbourg
АМКЧП и ММДЧП изразуваат целосна поддршка за протестите на ОМО "Илинден" - ПИРИН во Стразбур

August 25, 2009
Official State Visit to Canada by the Prime Minister of Macedonia Nikola Gruevski
Официјална државна посета во Канада на премиерот на Македонија, Никола Груевски

July 22, 2009
MHRMI, AMHRC Welcome Upcoming United Nations Review on Greece’s Human Rights Record
ММДЧП и АМКЧП ја поздравуваат престојната контрола на архивите на грчките човекови права од страна на ОН

June 20, 2009
MHRMI and AMHRC Call on European Union to Reprimand Greece, Recognize Macedonia
ММДЧП и АМКЧП бараат од Европската Унија да ја казнат Грција и да ја признаат Македонија

June 16, 2009
AMHRC & MHRMI Report Support from Academic World for their Response to Prof. Miller
ММДЧП и АМКЧП добиваат подршка од светски академици за нивниот одговор до Професор Милер

June 12, 2009
Action Alert: MHRMI and AMHRC Protest "Macedonian Slav" Reference by the Associated Press
Акција: Протест на ММДЧП и АМКЧП до Асошиејтид Прес заради употреба на терминот “Македонски Словени“

June 9, 2009
A Response to Professor Stephen G. Miller

May 25, 2009
Greek Plea to Barack Obama to Reverse Recognition of Macedonia - Based on 2,000 Year Old "Facts"
Грција го моли Барак Обама да го поништи признавањето на Македонија - врз основа на “факти“ од пред 2000 години

May 13, 2009
MHRMI Macedonian Human Rights Week, June 14-21, 2009
Недела на македонските човекови права на ММДЧП, 14-21 јуни, 2009

May 10, 2009
MHRMI and AMHRC Call on Macedonians Abroad to Report Discrimination by Greece
ММДЧП и АМКЧП ги повикуваат Македонците да известуваат за случаи на дискриминација од страна на Грција

May 5, 2009
Greece’s State-Sponsored Racism Re-Appears in Canada
Грчкиот расизам, подржан од државата, се појави и во Канада

April 16, 2009
MEMOIR of a Visit to Australia by Macedonian Human Rights Activists from Egej and Pirin

March 20, 2009
Blatant Greek Racism Broadcast on National Television
Бесрамен грчки расизам емитуван на националната телевизија

March 2, 2009
MHRMI Letter Published in the Hill Times
Писмо на ММДЧП објавено во Хил Тајмс

March 2, 2009
MHRMI Condemns Attack on Minority Activist in Greece During Live Broadcast
ММДЧП го осудува нападот врз активист за малцински права во Грција за време на емисија во живо

February 28, 2009
MHRMI and AMHRC Call on US State Department to Correct its Misrepresentation of Macedonian Minority in Greece
ММДЧП и АМКЧП бараат од Стејт Департментот на САД да ги корегира погрешно користените термини за македонското малцинство во Грција

February 11, 2009
MHRMI, Macedonian Government to Increase Cooperation in Lobbying for Name Recognition, Human Rights
ММДЧП и македонската влада ќе ја интезивираат соработката во лобирањето за признавање на уставното име и за човековите права

December 10, 2008
MHRMI Commemorates United Nations Human Rights Day
ММДЧП го одбележа Денот на човекови права на Обединетите нации

December 3, 2008
MHRMI Thanks Canadian Macedonian Community for Continued Support
ММДЧП и' заблагодарува на канадско-македонската заедница за континуираната поддршка

October 18, 2008
Greece Steps Up Blatant Attacks on Human Rights Activists and Macedonian Minority
Грција ги интензивира бесрамните напади врз активистите за човекови права и врз македонското малкцинство

September 14, 2008
MHRMI Applauds United Nations Decision to Send Independent Expert on Minority Issues to Greece
ММДЧП ја поздравува одлуката на ОН да испрати во Грција независен експерт за етнички малцинства

July 18, 2008
MHRMI Calls for International Monitoring of Macedonia/Greece Border After Threat of Violence by Greek Neo-Nazis
ММДЧП бара меѓународен мониторинг на македонско-грчката граница поради најавите за насилство од страна на грчките нео-нацисти

June 21, 2008
MHRMI Demands End to Greece's Discrimination of Macedonian Political Refugees
ММДЧП бара да прекине грчката дискриминација за македонските политички бегалци

April 3, 2008
MHRMI Urges Sanctions Against Greece, Immediate Recognition of Macedonia
ММДЧП бара санкции против Грција и неодложно признавање на Македонија

March 23, 2008
MHRMI Calls on International Community to Recognize Macedonia’s Constitutional Name
ММДЧП ја повикува меѓународната заедница да го признае македонското уставно име

March 12, 2008
MHRMI and UMD Call on NATO to Admit Macedonia
ММДЧП и ОМД го повикуваат НАТО да ја прими Македонија

March 3, 2008
NATO Must Reprimand Greece for Threatening to Block Macedonia's Entry
НАТО мора да ја казни Грција заради заканата да го блокира влезот на Македонија

February 2, 2008
Macedonian Human Rights Activist Blacklisted and Denied Entry into Greece
Активист за човекови права на Македонците е ставен на црна листа и одбиен му е влез во Грција

January 30, 2008
Liberal Party of Canada Continues to Shamelessly Pander to Greek Vote
Либералната партија на Канада продолжува на бесрамен начин да им се додворува на грчките гласачи

January 27, 2008
MHRMI 2008 Annual Report - The Macedonian Minority in Greece
Годишен извештај на ММДЧП за 2008 година – Македонското малцинство во Грција

December 28, 2007
Racism and Anti-Semitism Prevail in the European Union
Расизам и антисемитизам се распространети во Европската Унија

November 9, 2007
UMD and MHRMI Met With Ambassador Nimetz Over Recent Name Issue Developments
ОМД и ММДЧП се сретнаа со амбасадорот Нимиц по повод последните настани поврзани со прашањето за името

October 30, 2007
Liberal Party of Canada Panders to Greek Vote, Angers Macedonians
Либералната партија на Канада им се додворува на грчките гласачи, а ги разгневува Македонците

October 30, 2007
Canadian Citizen Denied Entry into Greece Because of Macedonian Ethnicity
На канадски државјанин му е одбиен влез во Грција заради македонското етничко потекло

September 27, 2007
Liberal Party of Canada Fails to Reprimand Racist MP
Либералната Партија на Канада застана во одбрана на пратеникот со расистички погледи

September 20, 2007
MHRMI Applauds Canada's Recognition of Macedonia's Constitutional Name
ММДЧП го поздравува признавањето на уставното име на Македонија од страна на Канада

September 6, 2007
Bulgaria Ignores European Court of Human Rights Ruling
Бугарија ја игнорира пресудата на Европскиот суд за човекови права

November 13, 2006
UMD and MHRMI Call on the European Union to Ensure that Human Rights are Respected by the Bulgarian Government

October 30, 2006
EU Fails National Minorities in Bulgaria and Greece

October 22, 2006
MHRMI Appeals to International Community to Intervene on Behalf of Oppressed Macedonian Minority in Bulgaria

September 19, 2006
Bulgarian Media Sets New Low for Publicly Sanctioned Racism Against Macedonians

September 14, 2006
MHRMI Condemns Defamation of Ethnic Macedonians by Bulgarian Media
ММДЧП ги осудува бугарските медиуми за клеветење против етничките Македонци

July 21, 2006
MHRMI Calls on Bulgarian Authorities to Respect Freedom of Assembly for Upcoming Macedonian Commemoration
ММДЧП бара од бугарските власти да ја почитуваат слободата на собири на престојните македонски прослави

July 7, 2006
MHRMI Response to Times Article Referring to Macedonians as "Slavs"
МНДЧП реагира на натписот во Тајмс во кој што Македонците се нарекуваат “Словени“

June 28, 2006
MHRMI Condemns Bulgaria's Racist Coverage of Macedonian Party Congress
ММДЧП ја осудува бугарската расистичка репортажа за конгресот на македонската партија

May 21, 2006
Greek President Denies Existence of Macedonian Minority in Greece
Грчкиот претседател негира постоење на македонско малцинство во Република Грција

April 3, 2006
MHRMI 2006 Annual Report - The Macedonian Minority in Greece

March 9, 2006
US State Department Continues to Misrepresent the Macedonian Minority in Greece

OSCE 2005 - Human Dimension Implementation Meeting
Eurolang Press Release - Greece and Bulgaria Strongly Criticized on Minority Issues
MHRMI Presentation - Working Session on National Minorities
MHRMI Report - The Macedonian Minority in Greece
MHRMI Report - The Macedonian Minority in Bulgaria
MHRMI Report - The Macedonian Minority in Albania
Rainbow/Vinozhito Presentation - Working Session on National Minorities
Rainbow/Vinozhito Presentation - Tolerance and Non-Discrimination
Rainbow/Vinozhito Presentation - Anti-Semitism, Tolerance and Non-Discrimination

September 2, 2005
MHRMI Condemns Greece's Continued Blacklisting of Ethnic Macedonians

August 13, 2005
MHRMI Condemns Statements by Serbian Minister of Religion

August 12, 2005
MHRMC Becomes MHRMI - Macedonian Human Rights Movement International

May 20, 2005
Macedonian Diaspora Leaders Met UN Envoy Matthew Nimetz

April 27, 2005
Bulgarian Authorities Interfere with Macedonian Commemoration

April 2005 - United Nations 61st Session of the Commission on Human Rights
MHRMC Report - The Macedonian Minority in Albania
MHRMC Report - The Macedonian Minority in Bulgaria
MHRMC Report - The Macedonian Minority in Greece

April 8, 2005
Bulgarian Authorities Hinder Upcoming Macedonian Commemoration

March 13, 2005
MHRMC Condemns Defamation of Ethnic Macedonians on Bulgarian National Television

March 12, 2005
MHRMC Condemns Violence Against Macedonians in Albania

February 5, 2005
MHRMC Condemns Statements by Greek President Kostis Stephanopoulos During Visit to Belgium

February 4, 2005
MHRMC Condemns Remarks by Secretary General of the Council of Europe About Recognition of the Republic of Macedonia

January 27, 2005
MHRMC Response to Institute for War and Peace Reporting (IWPR) Article "Bulgaria's Warm Embrace"

December 17, 2004
MHRMC Urges Canada to Immediately Recognize Macedonia

November 25, 2004
MHRMC Letter to the Editor: "Alexander is Rolling in His Grave"

November 24, 2004
Macedonian Minority Organization OMO Pirin Intimidated by Bulgarian Police and Nationalists at Macedonian Commemoration

October 12, 2004 - OSCE Human Dimension Implementation Meeting
MHRMC Report - The Macedonian Minority in Greece
MHRMC Report - The Macedonian Minority in Bulgaria
MHRMC Report - The Macedonian Minority in Albania

May 11, 2004
MHRMC Condemns US State Department’s Continued Misrepresentation of the Macedonian Minority in Greece

May 8, 2004
Radio France Internationale Presented Two Reports About the Macedonians in Bulgaria

April 2004 - United Nations 60th Session of the Commission on Human Rights
MHRMC Press Release - Macedonian Delegation at the UN Commission on Human Rights
MHRMC Report - The Macedonian Minority in Albania
MHRMC Report - The Macedonian Minority in Bulgaria
MHRMC Report - The Macedonian Minority in Greece

December 30, 2003
Macedonian Human Rights Activist Harassed Entering Bulgaria

December 1, 2003
Lecture by JSG Gandeto: Author of "Ancient Macedonians: Differences Between the Ancient Macedonians and the Ancient Greeks"

October 15, 2003 - OSCE 2003 - Human Dimension Implementation Meeting
MHRMC Report - The Macedonian Minority in Greece
MHRMC Report - The Macedonian Minority in Bulgaria
MHRMC Report - The Macedonian Minority in Albania

August 28, 2003
Invitation for the Third Macedonian World Human Rights Conference

August 8, 2003
MHRMC Condemns Greece’s Blacklisting of Ethnic Macedonians as Yet Another Canadian-Macedonian is Denied Entry into Greece

July 26, 2003
MHRMC Condemns Greece's Continued Blacklisting of Ethnic Macedonians

June 9, 2003
Greek Deputy Foreign Minister Announces Free Return of Macedonian Political Refugees

May 14, 2003
ECRI Meeting with Macedonian Organizations in Bulgaria
ЕКРИ имаше средба со македонските организации во Бугарија

April 7, 2003
MHRMC Criticism of US State Department Report on Greece
Забелешки на Извештајот за Грција од страна на американската државна управа

February 25, 2003
Another Canadian-Macedonian Denied Entry into Greece

November 13, 2002
MHRMC Letter to Canadian Government Regarding Racial Profiling of Macedonians at Greek Border

October 4, 2002
Macedonian Minority Organization OMO Ilinden Intimidated by Bulgarian Police at Macedonian Commemoration

October 1, 2002
Macedonian Minority Organization OMO Ilinden Attacked by Bulgarian Nationalists

September 9, 2002
Another Canadian Human Rights Activist Rejected at Greek Border

August 8, 2002
Rainbow Party Erects Macedonian Language Sign in Lerin/Florina

July 31, 2002
Canadian Human Rights Activist Rejected at Greek Border

January 21, 2002
MHRMC 2001 Annual Report - The Macedonian Minority in Bulgaria

September 13, 2001
Clarification of News Story re: Platform of Macedonian Minorities and Diaspora

March 1, 2000
MHRMC Response to National Geographic Article on the Balkans

November 8, 1999
MHRMC Condemns Recent Attack on Journalists, Jehovah's Witnesses

December 30, 1998
Condemnation of Pangalos' Statements Regarding Macedonians

November 19, 1998
MHRMC Welcomes the Acquittal of Trajanos Pasois

November 14, 1998
Upcoming Trial of Macedonian Activist in Greece

September 20, 1998
Refusal to Grant Macedonian TV Crew Visas

July 20, 1998
Border Crossing - Second World Reunion of the Detsa Begaltsi

June 14, 1998
Upcoming Second World Reunion of the Detsa Begaltsi

Join Us Videos Follow Us

ACT NOW and SHARE

Macedonian newspaper
in Albania

Proudly supported by MHRMI

MHRMI needs your support

Can you spare a dollar a day for Macedonian human rights?
The Macedonian human rights movement in all parts of Macedonia is stronger and showing more potential than ever, but we need your help to continue our progress. Get involved. Volunteer. Donate. Join the MHRMI Dollar a Day fund and make a difference.

You can make a difference for Macedonians struggling to achieve their human rights. Please do it today. Thank you for your support.

Search the Web
Search the MHRMI Archives
 
© 1997-2018 Macedonian Human Rights Movement International - All Rights Reserved.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting